Nyhederne fra Radio Varde den 30. august 2020

KLIK HER for at få besked, når der er nye episoder af podcasten klar

I denne uges nyheder fra Radio Varde / Varde Podcast kommer vi vidt omkring i kommunen.

Lokale købmænd klarer sig godt

Den stigende E-handel og coronaperioden har ikke taget livet eller modet fra vores lokale dagligvarebutikker. Tværtimod. Vi er gode til at handle lokalt og støtte vores dagligvarebutikker og det afspejler sig i investeringer og vækst flere steder i jagten på at skabe gode kundeoplevelser og sikre lokal handel – også i fremtiden.

I fredag fejrede Løvbjergkæden 94-års fødselsdag, men i Varde kunne de, ud over det, også fejre enden på seks måneders gennemgribende ombygning af deres butik. Nu er Løvbjerg i Varde Centret, med deres 2550 kvadratmeter, Danmarks største Løvbjerg supermarked. Det skriver jv.dk i en artikel fredag.

Købmand Michael Jeppesen fra Løvbjerg i Varde fortæller til JV.dk at der ugentligt er ca 10.000 handlende, der betjenes af de 45 ansatte og at han betragter butikken som sit andet hjem. Investeringerne omfatter småt som stort fra nye kundevogne og kurve, ny blomsterafdeling, ny frugt- og grønt afdeling, nyt gulv og nye køleskabe.

I kommunens østlige ende går det også godt. Købmand Brian Bjerregaard fra Min Købmand i Agerbæk kunne lørdag fejre kædens fødselsdag, hvor der blev delt gratis muffins, slushice og kaffe ud til de handlende, der er både glade for og stolte af deres lokale butik. Min Købmand i Agerbæk har oplevet markant vækst under coronakrisen og lige nu søger Brian Bjerregaard da også flere medarbejdere til sin butik.

Købmanden i Agerbæk henter kunder fra et meget stort opland, når han lancerer sine populære JA-TAK tilbud, hvor der er store rabatter på alt fra oksemørbrad og rosévin til powerbanks og mundbind. Vil du følge med i de mange JA-TAK tilbud, kan du følge med på købmandens facebookside.

Fødselsdagsmuffins fra Min Købmand i Agerbæk

Alternativ Karlsgårde dag under planlægning

Karlsgårde Dag startede i 2008 som ”en humlebi, der ikke sku’ ku’ flyve” og har været afholdt hvert år i september uafbrudt siden. Parterne bag eventen rundt om Karlsgårde Sø trodser udfordringer i covid-19 året og tilbyder en event, du kan være med i uden at gå på kompromis med corona-restriktionerne. Det skriver GoVarde.dk

Koordineringsgruppen bag eventen er i distance-samarbejde med de involverede foreninger ved at lægge sidste hånd på eventen, der kommer til at foregå i perioden fra 5. – 13. september – netop for at sprede aktiviteter og deltagerbesøg mest muligt.

For at gi’ et ekstra skub til at komme ud af lænestolen og gå eller løbe en tur om Karlsgårde Sø, turlængde ca. 5,5 km, har vi samlet mere end 20 præmier, som alle der tager turen, kan være med i lodtrækningen om. Der er præmier med arrangementer i efteråret til Warwik, Tambours Have og Tirpitz.

Hele arrangementet, inkl. tilmelding, registrering og præmier er nærmere beskrevet på Karlsgårde Dags facebookside: facebook.com/karlsgaarde

Arrangørerne håber at mindst 500 glade besøgende vil benytte sig af det alternative Karlsgårde Dag tilbud, og aktørerne håber at være tilbage i mere normale rammer i 2021.

Levende bymidter i Varde Kommune

Varde Kommune har store sommerhusområder langs kysten, hvor de mange turister er potentielle kunder, der bidrager til at fastholde udbuddet af butikker i bymidterne.

Bymidterne er afgørende for at fastholde et attraktivt byliv. Men bymidterne er under pres, blandt andet fordi den stigende e-handel presser de fysiske butikker. Det betyder tomme lokaler og færre mennesker i bymidtens gader, som på den måde også påvirker bymidtens andre funktioner negativt.

Derfor trækker et nyt partnerskab på tværs af brancher og kommuner nu i arbejdstøjet for at samle erfaringer og komme med anbefalinger til indsatser, der kan fastholde og skabe mere liv i bymidterne.

Partnerskabet er sammensat af kommuner og organisationer med særlig viden inden for bymidteudvikling og skal arbejde med de udfordringer, som bymidterne oplever som følge af stigende e-handel, ændrede indkøbsvaner og et faldende udbud af butikker og følgerne af corona-krisen.

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler i en pressemeddelelse:

“Vi arbejder hver dag som regering for at skabe et sammenhængende Danmark, hvor man kan bo, arbejde og skabe sig et godt liv, uanset hvilket postnummer man bor i. Jeg er derfor også svært glad for interessen for vores partnerskab, der skal skabe et mere aktivt byliv, og for, at både kommuner, brancheorganisationer og interesseorganisationer har takket ja til at deltage. Nu skal vi gang med at finde de gode løsninger og værktøjer, der kan hjælpe med at løse de problemer, vi ser med mennesketomme bymidter og butiksdød. Det har corona-krisen om muligt kun skabt et endnu større behov for, og det er vigtigt, at vi kigger bredt på de her problemstillinger. Bymidterne spiller en meget vigtig rolle som det sted, vi mødes i de fleste af landets mindre og mellemstore byer. En velfungerende og attraktiv bymidte er derfor ikke kun til gavn for det lokale erhvervsliv, men i lige så høj grad til glæde for kommunens indbyggere.”

Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune udtaler i samme pressemeddelelse:

“For Varde Kommune betyder deltagelsen i partnerskabet, at vi kan gøre brug af de øvrige deltageres viden om byudvikling. Den viden kan gavne udviklingen af bymidterne i vores kommune, så de er rustet til både borgernes og turisternes forventninger til fremtiden. Samtidig mener vi, at vi med de seneste års udvikling af Varde midtby har opnået erfaringer, som kan gavne de øvrige deltagere.”

FAKTA

  • Partnerskabet for levende bymidter består af: 5 kommuner og Kommunernes Landsforening og Realdania samt De Samvirkende Købmænd, Netværket CityChefer20, Ejendom Danmark, Dansk Erhverv, Lokale og Anlægsfonden, Landdistrikternes Fællesråd, Kulturministeriet og Erhvervsministeriet.
  • Partnerskabet er et af initiativerne i regeringens Vækstplan for handel og logistik og skal i første omgang munde ud i konkrete forslag til løsninger og derudover komme med anbefalinger til statslige indsatser primo 2021.
  • De konkret forslag til løsninger skal herefter afprøves. Medio 2021 begynder anden fase, hvor der på baggrund af en ansøgningsrunde udvælges 3-5 testbyer, som i partnerskab med handelsstandsforeninger og andre lokale aktører skal udarbejde udviklingsstrategier med afsæt i partnerskabets værktøjskasse. Erfaringen med udviklingsstrategierne skal bidrager til at kvalificere og opdatere værktøjskassen og anbefalingerne til statslige indsatser. Partnerskabet arbejder indtil videre frem til medio 2022.

Natminton i Skovlund-Ansager Badminton

Med støtte fra DIF og DGI’s foreningspulje kan Skovlund Ansager Badminton nu sætte gang i “Natminton for alle”. Det skriver Ansager.info på sin hjemmeside
Skovlund Ansager Badminton har fået 23.000 i støtte fra DIF og DGI’s foreningspulje til nyt træningsudstyr og en fælles begivenhed for alle klubbens børn og unge.

Træner Susanne Kristensen ser især frem til at kunne tilbyde “Natminton for alle”:

“I weekenden 19.-20. september afholder vi Natminton. Fra lørdag eftermiddag til søndag formiddag er det alle klubbens børne-og ungdomsspillere der skal overnatte i hallen og dermed afprøve Natminton. Natminton er badminton i mørke, dog er der UV-lys så badmintonstreger, bolde, netkant og nogle bestemte farver på børnenes tøj lyser op. Udover Natminton skal børnene have besøg af en fantastisk træner udefra, spille forskellige badmintonspil og ellers bare hygge sig sammen.”

Søndag eftermiddag 12.00-15.00 er det alle andre borgere i Skovlund og Ansager der kan komme op i hallen og prøve. Så tag kammeraterne med i hallen denne dag og få en rigtig sjov oplevelse – udfordr hinanden til en anderledes badmintonkamp.

Badminton kender ingen alder, så er du 3 år, 110 år eller et sted herimellem er du meget velkommen til at komme i hallen denne søndag eftermiddag.

Der vil være kaffe/the/saftevand og kage i hallen. Vær OBS på at det pga. Covid-19 kræver tilmelding, så hold øje med Ansager info og Skovlund og Omegn på Facebook for yderligere information. Bolde og ketchere er i hallen, men medbring meget gerne egen ketcher hvis muligt.

Og det skriver altså Ansager.info på sin hjemmeside

Skovlund Ansager Badminton har modtaget bevillingen på 23.000 fra DIF og DGI’s foreningspulje, der årligt uddeler ca. 44 mio. kr. til projekter i idrætsforeninger. DIF og DGI’s foreningspulje kan støtte lokale projekter i idrætsforeninger, f.eks. til medlemsrekruttering, udvikling af nye aktiviteter eller løft af trænerkompetencer. Puljen kan søges om op til 300.000 kr., men langt størstedelen af puljens bevillinger ligger mellem 10.000 og 30.000 kr.

Puljen ansøges via Centralt ForeningsRegister på www.medlemstal.dk
Mere information og retningslinjer for puljen findes på DIF og DGI’s hjemmesider, hvis du kunne være interesseret i at søge midler til den forening du er med i.

Region vil sikre fortsat adgang til uddannelse i Sønderjylland

I Sønderjylland bliver der færre og færre unge i de kommende år. Den udvikling kan betyde, at landsdelen mister ungdomsuddannelser. For at være på forkant med udviklingen kortlægger Region Syddanmark nu problemet og inviterer kommuner og uddannelser til samarbejde.
Antallet af unge har været for nedadgående i store dele af landet i de senere år, og den udvikling forventes at fortsætte frem mod 2030. Alene i Syddanmark lyder prognoserne, at der i 2030 vil være 14.000 færre unge end i 2010. Og Sønderjylland er et af de steder, hvor udviklingen er særlig udtalt.

Udvalgsformand Tage Petersen (V), Udvalget for uddannelse og arbejdskraft, udtaler:

“Derfor sætter vi nu ekstra lys på Sønderjylland, kortlægger problemet og inviterer til dialog om at finde løsninger gennem samarbejde. For det er et mål for regionen, at der skal være adgang til gode uddannelsesmuligheder i hele regionen.”

Helt konkret besluttede regionsrådet i mandags at sætte gang i et projekt ”Uddannelseslandskabet i Sønderjylland”, som kortlægger forhold og vilkår omkring uddannelserne i de fire sønderjyske kommuner; Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa.

Kortlægningen skal give regionen det bedst mulige udgangspunkt for at koordinere ungdomsuddannelserne og den almene voksenundervisning i det sønderjyske. Det gælder fx i forhold til at styre antal og fordeling af elever, campussamarbejder og hvor uddannelsesudbuddene skal ligge i Sønderjylland.

Når kortlægningen er afsluttet senere på året, vil regionen invitere de sønderjyske uddannelsesinstitutioner og kommuner til et dialogmøde om resultaterne. Her vil man også afsøge muligheder for eventuelle samarbejdsmuligheder, der kan være med til at sikre adgangen til uddannelse i årene fremover for de unge sønderjyder.

Fodring af klassens tykkeste pige

I dagens udgave af nyhederne fra Varde Podcast kan du også komme med Varde Kommunes største naturnørd ud at finde og fodre edderkoppernes tykke pige – kvadratedderkoppen.

8 nye screeningssteder for brystkræft er klar i Region Syddanmark

1. september går otte nye screeningsteder for brystkræft i Region Syddanmark i luften. Det betyder også, at mammografi-busserne stopper med at køre rundt i regionen. Fremover skal kvinder, der skal screenes for brystkræft, møde op på otte faste steder i regionen.

Siden 2007 er de fleste kvinder i Region Syddanmark blevet screenet for brystkræft i regionens mammografi-busser. Og selvom busserne har været en fin ordning, så har de desværre givet udfordringer med både patientsikkerhed, tilgængelighed for kvinderne og arbejdsforholdene for medarbejderne.

Fremover vil kvinder, der skal screenes blive på inviteret til screening på baggrund af datoen for deres sidste screening i stedet for, hvem de har som praktiserende læge. Samtidig vil kvinder nu få en invitation til screening kort efter deres 50 års fødselsdag. Tidligere skulle kvinderne vente på, at bussen igen holdt i deres område. Det betød, at nogle kvinder har kunnet opleve, at de nåede at blive næsten 52 år, før de fik tilbudt en screening for brystkræft.

De otte nye screeningssteder ligger i: Esbjerg, Grindsted, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Fredericia, Odense og Svendborg.

Fodboldskole i Varde

Intet er som det plejer i år. Heller ikke indenfor fodbolden. Sådan skriver GoVarde i en artikel om den populære fodboldskole som Varde IF i samarbejde med Michaels Automobiler sædvanligvis afholder i første uge af børnenes sommerferie.

På grund af Corona blev den aflyst, men nu er man i stedet klar med en alternativ fodboldskole. Så i disse dage er der billetsalg til Michaels Automobiler fodboldskole i efterårsferien. Normalt plejer fodboldskolen at køre fem dage, men i efterårsferiens første tre dage, mandag, tirsdag og onsdag er man klar til tre fede dage. Du kan læse mere om arrangementet på GoVarde.dk

KLIK HER for at få besked, når der er nye episoder af podcasten klar

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *